НОВОГОДИШНИ СУЕВЕРИЈА: Каков човек прв ќе ви честита, таква ќе ви биде среќата

611

 

 

Дали сте суеверни? Повеќето ќе одречат, но со сигурност ќе сакаат да избегнат некои работи за кои се верува дека не носат баш добро. Препораките што следуваат се всушност најчестите верувања, односно некои правила на однесување кои важат само на 31 декември и на 1 јануари и за кои се верува дека носат среќа или обратно во следната година.

Интересни занимливости, а не факти! Забавувајте се додека читате.

Задолжително е:

* Бакнување драги луѓе на полноќ. Тоа е гаранција дека блиските и длабоки емотивни врски што ги имате со нив ќе траат и во следната година.

* Акции и пари – Се верува дека Новата година треба да се слави со многу храна во оставата, чајната кујна и во фрижидерот. Плус, ставете пари во секој паричник што го имате во куќата, особено оние што ги користите редовно. Тоа е предизвикување на следната година да биде просперитетна.

*Платете ги сметките и вратете ги долговите – Платете ги сите сметки пред празниците и почекајте го „чисти“ на 1 јануари … Истото важи и за долговите што може да ги имате кон деловните партнери, драги луѓе итн.

* Првата личност што влегла во куќата по полноќ – Слично на нашите обичаи за Божик исто така е важно кој ќе влезе прв во вашата куќа за Нова година, по полноќ. Ова е важно затоа што се смета дека оваа личност значително ќе влијае на вашиот живот во наредната година. Еве неколку суеверија на оваа тема:

  • Едно лице треба да тропне и да биде среќно кога ќе му отворат врата дома наместо да користи клуч.
  • Исто така би било добро да ви донесе мал подарок – за среќа и благосостојба. Може да биде паричка, парчиња леб итн.
  • Пожелно е тоа да биде помлад, убав маж.
  • Исто така никој не смее да ја напушти куќата пред да некој да дојде. И нешто друго – тој што дошол не треба да излегува од истата врата од која влегол.

* Храна – пожелно е да се јаде свинско и зелка за новата година. Се разбира, ова исто така има своја основа во народните верувања. За разлика од, да речеме, кравјото месо, која е од прилично мирно суштество и не мрда многу, свињата е динамично животно. Затоа, се верува дека оние што јадат свинско месо на новогодишната ноќ ќе напредуваат следната година. Зелка? Нема посебна причина за тоа – веројатно е само дека добро оди со свинско месо.

*Работа – направете нешто мало на првиот ден од Новата година, иако е празник. Ова значи дека ќе има работа следната година

* Облека – Добро е да носите нешто ново на новогодишната ноќ, бидејќи тоа значи често во текот на годината ќе можете да си дозволите нова. Исто така  црвените гаќи се сметаат за среќни зашто ја симболизираат среќата во љубовта.

* Отворете ги вратите и прозорците и направете што е можно повеќе бучава – вратите и прозорците се отвораат на полноќ, така што старата година може да „излезе “ што е можно полесно и да ѝ отстапи место на новата. Ги бркате злите духови со бучава

* Бебињата родени на 1 јануари се сметаат за „деца на среќата“

Никогаш:

*Ако не успеете да им честитате на драги луѓе се верува дека во овој случај Новата година ќе ви донесе емоционална студенило и дистанца.

* Не позајмувајте пари ниту 31 декември ниту на 1 јануари, бидејќи ваквиот почеток на годината предвидува 12 месеци материјални проблеми.

* Не вадете ништо од куќата на 1 јануари. Ова важи дури и за ѓубрето. Буквално, ништо не треба да се изнесува од вашиот дом на првиот ден од годината … Сепак, ова правило е флексибилно и зависи од културата и преференциите. Додека во некои култури се смета за во ред да се вадат работите на 1 јануари ама нешто претходно треба се донесе во куќата, други сметаат дека не е добро дури и да се тресат теписите тој ден. Кој ви одговара-тој прифатете го за свој.

*Првиот што влегол во куќата после полноќ не треба да е жена, бидејќи се смета дека носи несреќа.

  • Исто така, лоша среќа се смета ако лицето што прво влегува во куќата има руса или црвена коса.
  • „Секако – ова не значи дека треба да ја истерате русокосата братучетка или добар пријател кој ќе дојде на вашата забава по полноќ.

* Храна што не е пожелна – се смета за лош знак да се јаде пилешко или мисирка на првиот ден од новата година. Причината за ова верување е тоа што домашните птици се сметаат за „валкани“ во многу култури. Се верува дека „нечистотијата“ што ќе ја внесете во куќата нема да може да се среди цела година. Во суштина – таа „нечистотија“ е всушност симбол на сиромаштија и лоша материјална состојба. *Работа – Се смета дека не е добро да се работи премногу на 1 јануари. Голем ангажман, особено започнување на нова активност на 1 јануари, значи дека нема да биде успешен.

* Перење алишта – не перете облека или садови на 1 јануари. Во некои култури, постои верување дека ако се пере на овој ден тоа значи дека некој од куќата ќе „исчезне“ следната година.