Калифорнија вчера го потврди првиот случај на нов, позаразен вид на ковид 19, што ја прави втора држава во САД со пациент заразен со Б117

Пред Калифорнија, во Колорадо беше потврден случај на многу заразен вид на ковид 19, потсетува АП.

Гувернерот на Калифорнија, Гевин Њуз, изјави дека заразеното лице е од Јужна Калифорнија и тоа го открил за време на јавен разговор преку Интернет со Ентони Фаучи, водечки имунолог во САД.

„Жителите на Калифорнија не треба да мислат дека ова е нешто чудно, згора на тоа, се очекуваше“, рече Фаучи.

Не дадоа детали за лицето кое било заразено.

Првиот човек во САД кој е заразен со нов вид на ковид 19 е чувар на националниот парк во Колорадо, кој за време на пандемија отишол да им помогне на домовите за стари лица, сепак, здравствените работници се сомневаат дека неговиот колега веројатно има ист тип на ковид 19.

Овие два случаи отворија прашања – како вирусот што циркулираше во Англија дојде во САД и дали е предоцна да се запре сега, иако експертите сметаат дека Б117 во голема мера циркулира во Америка.

„Вирусот сѐ повеќе се прилагодува, како елен во шума“, предупреди Ерик Топол, раководител на еден од истражувачките институти во САД.