На веб-страницата Tesla Universe има неколку интересни податоци од животот на славниот научник Никола Тесла кои тој ги напишал во својата автобиографија (книгата „Моите пронајдоци: Автобиографија на Никола Тесла“), но и неговото дневно мени, кое, како што се наведува, е објавено во старото научно списание Electrical Experimenter (Електричен експериментатор), за кое и самиот Тесла напишал неколку статии.

Менито на Никола Тесла според вие списи изгледа многу едноставно. За појадок, тој обично пиел топло млеко и јадел јајца што самиот ги подготвѕвал, за ручек главно не јадел ништо, правел супа од дршки од целер, пилешко и компири со чаша светло вино и закуска сирење или јаболко.

Дршките од целер се богати со витамини и минерали како магнезиум, железо, калциум и калиум. Содржат многу растителни влакна и малку маснотии и калории, затоа се препорачува за регулирање на метаболизмот и зачувување на здравјето на органите за варење. Целерот е растение кое има антиинфламаторно и детоксицирачко дејство, па затоа се препорачува за разни болести.

Целерот го намалува крвниот притисок, го намалува ризикот од некои форми на рак (содржи лутеолин, соединение што го намалува растот на клетките на ракот во панкреасот), го намалува воспалението, го намалува холестеролот, има позитивно влијание врз здравјето на мажите во репродуктивноста, го подобрува варењето и помага во согорувањето на маснотиите