Не сте мрзливи, ама чувствувате замор – Ова се главните причини за недостигот на енергија

216

Сè повеќе ви е тешко да започнете, станавте статични и ништо не работите? Дали се обвинувате себеси дека сте мрзеливи?

Можеби сте само уморни и не сте сигурни како да ја направите разликата помеѓу двете.

Со сите тешкотии што ни ги донесе корона вирусот, работа дома или работа од дома и грижи, навистина е во ред често да се чувствуваме уморни, дури и лути и тажни.

Направете пауза и размислете дали некој од следните проблеми може да биде главната причина за вашата состојба.

Не спиете доволно

Ако сте постојано исцрпени, уморни и поспани цел ден, многу е можно да не спиете доволно. Причината често е доцното пензионирање, но и неквалитетниот сон.

Обезбедете си тивка, проветрена и не прегреана просторија, удобен кревет и добра перница и редовно легнувајте пред полноќ. На повеќето луѓе им требаат помеѓу седум и девет часа сон.

Ниско железо во крвта

Честа причина за замор кај жените е ниското ниво на железо во крвта. Ова нарушување е придружено со месечно менструално крварење, па ни доволно сон не може да помогне. Во слична опасност се и трудниците и жените на екстремни вегански диети.

Силен стрес и анксиозност

А ако си легнете доволно рано, можно е рано будење или немирен сон доколку ве мачат грижи и чувства на вознемиреност и вознемиреност. Обидете се со медитација или некоја друга техника за релаксација, разговарајте со психолог или психотерапевт.