Истече времето за посакување новогодишни желби:Навреме научете ги овие корисни, а малку познати факти за Новата година

62

Еве како да ги остварите сите ваши желби на новогодишната ноќ, овие интресни факти за Новата година можеби ќе ви го променат мислењето и очекувањата и навреме ќе се подготвите за остварување на сите желби што си го посакувате.  Вашиот паричник мора да биде полн…

Денес е 31 декември, последениот ден од оваа календарска година, времето кога се насмевнуваме, славиме и на сите им посакуваме само најдобро.

Декември, последениот месец од годината е обично период кога луѓето се збогуваат со проблемите и неволјите и се обидуваат да продолжат понатаму. Сè лошо се заборава и секој сака да оди напред.

Постојат неколку интересни факти за Новата година кои малкумина ги знаат. Луѓето ја слават Новата година илјадници години. Најстарата забележана прослава се одржала пред четири илјади години во древниот Вавилон.

Како да ги остварите сите ваши желби?

Се верува дека ако ги запишете вашите желби за Нова Година на хартија и ги поставите до вас за време на новогодишната вечера, тие ќе се остварат. Важно е хартијата да е до вас на вечера за да ви се пренесе енергијата на неа, а откако ќе помине 00 треба да се изгори.

Зошто токму 1 јануари?

За оваа традиција можеме да му се заблагодариме на Гај Јулиј Цезар, кој го промени календарот и го постави јануари како прв месец од следната година.

Чуму најголема врева на полноќ?

Огнометoт, прскалките и други придружни работи се всушност дел од ритуалот. Се верува дека ако правите врева на полноќ, тоа не е само за славење туку за да ги избркате „злите духови“. Секако, тоа е само верување, па затоа не препорачуваме да ги плашите животните со петарди и огномет.

Масата да биде полна

На новогодишната трпеза треба да има многу овошје, зеленчук и друга храна за да имате изобилство во вашиот дом во текот на следната година.

Полн паричник со пари

Се верува дека ако паричникот ви е полн со пари на полноќ, ќе имате поволна финансиска состојба во текот на следната година. Исто така, никогаш во Новата година не треба да влегувате со финансиски долг што некому го должите, бидејќи тогаш се смета дека нема да бидете во поволна ситуација.

Кршење садови

Лош знак е ако за време на Новата година скршите некое јадење и се верува дека ќе имате лоша среќа во наредната година. Затоа, бидете внимателни!

 

Постојано чистење и распакување

Во текот на Новата година не треба да претерувате со домашните работи, а исто така треба да избегнувате перење алишта на 1 јануари бидејќи тоа негативно се одразува на здравјето на домаќинството, барем така се верува. Вршете ги домашните работи само „симболично“, што значи правете го само она што е потребно.