Нечуена кампања во Јапонија: Целта е младите да пијат повеќе алкохол

162

Јапонските даночни власти започнаа конкурс, повикувајќи ги граѓаните да смислат иновативни начини за заживување на намалената продажба на алкохол, надевајќи се дека ќе ги охрабрат младите почесто да посегнуваат по пијалок и да им дадат шанса на државните приходи.

Националната даночна агенција (НТА) ја нарече новата кампања „Sake Viva!“ по јапонското оризово вино, поканувајќи ги сите на возраст меѓу 20 и 39 години да поднесат бизнис идеи за индустријата за алкохол во земјата, која заостанува зад пандемијата на Ковид-19 и падот на потрошувачката на алкохол низ целата земја.

Според официјалната веб-страница на Владата, натпреварот ќе трае до 9 септември, а победниците ќе бидат поканети на церемонијата на доделување награди во Токио во ноември, со инвестициска поддршка за победничката идеја.

Даночните службеници забележуваат дека даноците за алкохол сочинувале околу 3 отсто од даночните приходи на владата во 2011 година, но паднале на 2 отсто до 2020 година, наведувајќи ја потребата од ревитализација на продажбата на алкохол. Младите возрасни лица во Јапонија значително ја намалија потрошувачката на алкохол во последните децении, при што просечниот годишен внес на возрасно лице падна од 100 литри во 1995 година на 75 литри во 2020 година.

Иако јапонското Министерство за здравство соопшти дека не учествува во иницијативата, изрази надеж дека даночната агенција ќе поттикне само „соодветни количини на консумирање алкохол“ и рече дека останува во контакт со даночната служба за ова прашање.