Tennis - French Open - Roland Garros, Paris, France - May 26, 2022 France's Hugo Gaston reacts during his second round match against Argentina's Pedro Cachin REUTERS/Gonzalo Fuentes - UP1EI5Q11DUZN

Францускиот тенисер Уго Гастон беше критикуван од тениската јавност поради крајно неспортското однесување на Мастерсот во Мадрид. Потоа, со фрлањето на топките на теренот, сакаше несоодветно да влијае на исходот на поените на мечот со Борно Чориќ, а дисциплинските органи на АТП драконски го казнија, бидејќи тој веќе го правеше истото во минатото.

За овој прекршок, кој дојде откако Гастон веќе беше претходно казнет, следуваше финансиска казна од 133 илјади евра – повеќе од тоа што 108-от играч во светот заработен во тековната сезона.

Ваквата ситуација ја коментираше и австралискиот тенисер Џон Милман, кој смета дека казната е престрога.

„Гастон направи глупост, но казната од 133.000 евра е лудост. Секоја недела можете да видите полоши работи. Чуден начин за АТП да ја потврди власта. Играчите беа фатени како користат недозволени средства, како насилно се однесуваат кон собирачи на топки, судии итн. И сите добија помали казни. Однесувањето на Гастон не беше добро, но се залажуваме ако кажеме дека оваа казна е во склад со другите“, напиша Милман.

Казната за инциденти окарактеризирани како „неспортско однесување“ е 60.000 долари на турнирите од Мастерс 1.000. Доколку прекршокот се повтори во истата календарска година, исто како што му се случи на Гастон, казната значително ќе се зголеми.