На трансродовите ученици во Јужна Каролина им е забрането да спортуваат

65

Гувернерот на Јужна Каролина, Хенри Мекмастер, потпиша закон со кој се забранува трансродовите ученици да играат женски спорт во државните училишта и колеџи, придружувајќи им се на десетина други кои донесоа слични закони во изминатите две години.

Законот е еден од 43-те потпишани од Мекмастер во понеделникот без помпа и церемонија.

Мекмастер денеска на Твитер, ден по потпишувањето на законот, објави дека е среќен што дал предлог за заштита на момчињата и девојчињата.

Пред Генералното собрание во кое доминираат републиканците да го усвои предлогот на почетокот од овој месец, Мекмастер рече дека „девојчињата треба да си играат со девојчињата, а момчињата со момчињата, тоа е начинот на кој отсекогаш сме функционирале“.

На прашањето дали мисли на биолошките момчиња, републиканскиот гувернер одговорил: „Дали има друг вид?“.

Законот бара од трансродовите спортисти да се натпреваруваат со „биолошкиот пол“, кој е наведен во нивните изводи од матичната книга на родените „доставени во или приближно на моментот на раѓање“.

Поддржувачите на забраната предупредија дека во општеството кое брзо се менува, трансродовите девојки ќе имаат неправедна биолошка предност бидејќи се родени како посилни мажи. Тие сугерираа дека победничкиот подиум во конкуренција на девојки може да го преземат трансродовите спортисти на сметка на спортот во места како Јужна Каролина, каде што е витален дел од училишниот живот.

Противниците на законот рекоа дека тоа е груба идеја, издвојувајќи ги студентите кои не се елитни спортисти, туку само бараат начин да бидат обични студенти, да се дружат со пријателите и да учат животни лекции преку конкуренција.

„Трансродовите млади не се закана за правдата во спортот, а овој закон непотребно ги стигматизира младите луѓе кои едноставно се обидуваат да ја преживеат својата адолесценција, да се дружат и да градат вештини како тимска работа и лидерство, победа и пораз“,наведуваат од коалицијата на повеќе од 30 групи посветени на ЛГБТК еднаквоста.