На полноќ Хрватска влегува во Шенген, од први граѓаните ќе плаќаат во евра

1677

Хрватска го воведува еврото и на полноќ влегува во Шенген. Таа земја ќе стане 20-та членка на еврозоната.

Надлежните ги повикаа граѓаните да подготват доволно пари за новогодишните празници, пишува порталот Индекс.

Министерот за финансии Марко Приморац изјави дека за првите 14 дена од следната година ќе може да се плаќа во куни и евра, а трговците се обврзани да складираат евра, а остатокот од парите да ги вратат во таа валута.

Кога станува збор за размена на куни за евра, тоа ќе може уште една година во филијалите на банките, Фина и Хрватска пошта, а потоа банкнотите ќе може трајно да се менуваат во Хрватската народна банка, а монетите за уште две. години, односно до крајот на 2025 година.