Олимписките игри во Токио само што завршија, а Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) веќе ги започнува подготовките за Париз во 2024 година.

ИОК им даде на градовите домаќини избор од пет спортови што сакаат да ги вклучат во календарот на Игрите што ќе бидат домаќини.

Така, оваа година, Јапонија вклучи карате, кошарка 3х3, сурфање, спортско качување и скејтбординг.

Истото го чека Париз во 2024 година, а она што е сигурно е дека Париз, наместо карате, за првпат ќе вклучи брејк танц. Парижаните ќе го напуштат спортското качување и кошарката 3х3 и размислуваат за укинување на скејтбордингот и сурфањето.

Скејтбордингот и сурфањето во Париз би можеле да го заменат шахот и билијардот, но ова се уште не е сигурно.

Бејзболот испаѓа од олимпиското семејство, така што ова е последен пат овој спорт да го гледаме на Олимпијадите.

ИОК, исто така, ќе добие повеќе заеднички предлози за вклучување во олимпиското семејство. Најопасниот кандидат да стане олимписки спорт е кик-боксот, а во игра е и риболов. Ќе видиме во иднина како ќе изгледа списокот на олимписки спортови.