На Земјата и Марс се случува мистериозен феномен: Камења што растат, се движат и се размножуваат/ВИДЕО

1520

Камења кои растат, се движат, дури и се „размножуваат“. Таканаречените трованти претставуваат необичен феномен кој и денес ги фасцинира научниците, пренесува Originalmagazine.

Косеси, мало гратче на југот на Романија, западно од Букурешт, има околу 12.000 жители, а недалеку од градот се наоѓаат тровантите.

Иако „живите“ камења го привлекоа вниманието и на домашните и на странските истражувачи, досега не се направени многу веродостојни студии. Беше создаден и посебен парк, „Музеул Трованцилор“, кој воедно беше и музеј на отворено, со цел да се дознае повеќе за овој феномен.

Геолозите велат дека тровантите се еден вид цемент, или минерален агрегат, кои се формираат со постепено таложење на минерали. Интересно е што тоа не се случува само на Земјата туку и на други планети, на пример на Марс.

Научници: Тровантите имаат способност да се размножуваат

Секој камен изгледа различно, а нивната форма зависи од многу фактори. Минералите на формираниот конкрет растат околу секој предмет што се наоѓа на карпата. Растот секогаш оди од центарот кон надвор. Тровантите обично се сферични или овални по форма, но секако има исклучоци.

Научниците веруваат дека тровантите се покриени со тврд слој песок. Истражувањата покажаа дека камењата растат неколку сантиметри на секои 1000 години.

Во Костешиќ ги има во различни големини. Најмалите се и најмлади и најчесто ги собира во дланка.

Како се формираат тровантите?

Научниците открија дека по врнежите, камењата набабруваат, а на нивната површина се формираат тркалезни израстоци. Подоцна тие се одвојуваат од каменот и формираат независни форми.

„Приказната за потеклото на тровантите е прилично едноставна. Пред околу седум милиони години, во оваа област постоела речна делта. На теренот имало седименти кои реката ги собирала од целиот континент. Со текот на времето, минералите почнаа да се раствораат и беа како цемент – залепуваа различни седиментни честички, така што денес можеме да разликуваме трованти со различен состав“, објасни Флорин Стојкан, романски истражувач, според Медиум.

Некои трованти можат и да се движат

Овој феномен сепак не е толку необичен. Движењето на карпите обично се случува по обилни врнежи бидејќи се јавува хемиска реакција која го зголемува притисокот. Ова дополнително води до зголемување на структурата и промена на обликот. Понекогаш центарот на гравитација се поместува, предизвикувајќи каменот да се движи.

Патем, трованти можете да најдете низ цела Романија, не само во Костеси.