Најревносните посетители на хрватските библиотеки се затворениците: Читаат сè – од Библијата, трилери, романси до Туџман

79

Библиотеки има во сите седум казнени установи во Хрватска, па до 50 отсто од затворениците казната ја поминуваат со книги, а најчитани се криминалистичките романи, но читаат се – од Библијата до „Сузана Рог“ до Фрањо Туѓман.

Агенцијата ХИНА јавува дека се читаат и други религиозни книги, љубовни и еротски романи и книги „направи сам“.

Во казнено-поправниот дом Липовица кај Пожега, каде што е најразвиена читателската навика на затворениците, по криминалистичките романи, најчитани книги се патописите и книгите со религиозна содржина, меѓу кои и Библијата и Куранот, а потоа следува „Кој е човекот“ на Томислав Иванчиќ. , „Проклетата авлија“ на Иво Андриќ и „Златото на златарата“.

Во најпознатиот хрватски казнено-поправен дом во Лепоглава, покрај криминалните приказни, од библиотеката најмногу се позајмуваат трилери, историска проза и книги „направи сам“.

Таму ги читаат и еротските романи „Сакам уште многу пати“ и „Дамата“ напишани од Звонимир Мајдак под псевдонимот „Сузана Рог“, а на врвот се Кенан Црнкиќ и „Пази волкот што го храниш“ и Павао Павличиќ  со „Крвна врска“.

Од одделот за библиотека во Валтура, единствениот казнено-поправен дом од отворен тип, најпопуларни се романот на Агата Кристи „Убиство во Ориент Експрес“ и криминалистичките романи „Corpus delicti“ и „Обдукција“ од американската авторка Патриша Корнвел.

Се бараа и книги за лековити растенија, особено „Домашна хербална медицина“ на Иван Лесингер, енциклопедии и книги со историска содржина, меѓу кои најчитана е „Хрватска во монархистичка Југославија“ од Фрањо Туѓман.

Затворот во Туропоље е уште еден во кој најчитани се криминалистичките романи и е единствениот каде има натпросечен интерес за научна фантастика и хумористични романи. Најмногу се позајмени Роберт Ладлум и „Тешкиот круг“, Џон Гришам и „Последниот поротник“ и класиката на сите времиња на Вилијам Шекспир „Ромео и Јулија“.

Во Глина на прво место се трилерите, а најчитана е Марија Јуриќ Загорка и нејзиниот серијал романи „Грчката вештерка“. Таму се чита и Андриќ, но за разлика од Липовица, затворениците во Глина го претпочитаат неговиот роман „На мостот Дрина“.

Трета најпозајмена книга е книгата „Година минува, ден никогаш не доаѓа“ на починатиот актер Жарко Лаушевиќ, кој исто така беше зад решетки.

Во женскиот затвор во Пожега најмногу се читаат романси, а потоа криминални приказни и книги „направи сам“. Најчитани се Роберт Напра и неговите романи „Луна“, „Бели утра“ и „Завет на грофот Дракула“, потоа „Циган, но најубав“ на Кристијан Новак и „Погледнете што донесе мачката“ на Анте Томиќ.