Најнова студија покажува што диктира колку килограми ќе изгубиме

56

Има многу неодамнешни студии кои ја испитуваат улогата на цревните бактерии во нашето целокупно здравје – особено во контекст на метаболички нарушувања како што е дебелината.

Оваа недела, Medical New Today пишуваше за студија која проучува како некои цревни бактерии можат да влијаат на регулирањето на телесната тежина.

Сега, новата студија од Одделот за исхрана, вежбање и спорт на Универзитетот во Копенхаген во Данска испитува како нашите индивидуални цревни микробиоми можат да откријат дали, и до кој степен, можеме да изгубиме вишок килограми следејќи ги одредени упатства.

„Човечките цревни бактерии се поврзани со зголемената распространетост на дебелина и научниците почнаа да истражуваат дали цревните бактерии можат да играат улога во лекувањето на дебелината“, објасни коавторот на студијата, професор Арне Аструп.еш

„Но, само сега имаме напредок што покажува дека одредени видови бактерии играат одлучувачка улога во регулацијата на телесната тежина“, вели професорот. Наодите од студијата се објавени во International Journal of Obesity.

Односот на цревните бактерии е клучен за регулирање на тежината

Во студијата учествуваа 54 учесници. Од нив, 31 требаше да ја следат новата нордиска диета, која е збир од данските национални упатства за исхрана кои промовираат потрошувачка на овошје, зеленчук, влакна и цели зрна. Целта на оваа диета е да помогне во губење на тежината и одржување на здрав индекс на телесна маса (БМИ).

Останатите 23 учесници ја следеа просечната данска диета, која обично вклучува повеќе месо и преработена храна. Сите учесници се придржуваа до нивната исхрана вкупно 26 недели. На крајот од овој период, 31 лице на новата нордиска диета изгуби просек од 3,5 килограми, додека останатите 23 изгубиле просечно 1,7 килограми.

Меѓутоа, иако се покажа дека новата нордиска диета е поефикасна во промовирањето на губење на тежината отколку генерално конвенционалната диета, истражувачите исто така забележаа дека индивидуалните бактериски профили на цревата на учесниците одиграа важна улога.

Професорот Аструп и неговите колеги забележаа дека учесниците кои имале поголем сооднос на бактерии Превотела-Бактероидес изгубиле повеќе тежина кога ја следеле новата нордиска диета во споредба со луѓето кои ја следеле просечната данска диета. Во исто време, луѓето со низок процент на бактерии Превотела-Бактероидес не ослабнаа повеќе кога ја следеа новата нордиска диета.

Истражувачите исто така забележале дека околу половина од населението има поголем процент на Превотела-Бактероиди.

Само 50 проценти од населението најверојатно ќе ослабне доколку ги следи новите дански препораки за исхрана, додека во другата половина тоа ќе остане непроменето.

„Студијата покажува дека само околу половина од населението ќе изгуби тежина ако јаде во согласност со данските национални препораки за исхрана и јаде повеќе овошје, зеленчук, влакна и цели зрна. Се чини дека другата половина од населението нема корист од промената во исхраната “, вели првиот автор на студијата, професорот Мадс Фии Хјорт.