Најмногу слободни работни места освен во Германија има и во Чешка, Австрија и на Малта

77
businessman in field with blue sky sitting an office chair

Во рамки на Европската Унија четири земји предничат по бројот на работни места. Најмногу слободни работни места има во Чешка, Австрија, Германија и на Малта, пишува „Фактор„.

Во Чешка има слободни работни места од 6 отсто, Белгија и Германија со 3,4 отсто и Австрија со 3,1 отсто. Расте бројот на работни места во ЕУ. Ова го покажува Еуростат, а растот е 2.3%. Во ЕУ и во еврозоната најголем проблем со наоѓањето работници лани имало во услужниот и градежниот сектор. Но, јужниот и источниот сосед се во најлоша состојба.

Најниска стапка на слободни работни места забележала Грција – 0,4 отсто, па Бугарија, Ирска, Шпанија и Португалија. По бројот на работни места Германија е лидер подолго време.