Овошјето и зеленчукот имаат најдобар квалитет само во време на природната сезона. Тогаш не само што е вкусот им е најинтензивен, туку имаат и највисоката содржина на хранливи материи. Токму затоа добро е да знаете кое овошје и зеленчук имаат најмногу хранливи материи во ноември.

Јаболки

Сезоната им е во полн ек. Сега се најздрави и највкусни. Содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тие се добар извор на Ц витамин и имаат одличен извор на диетални влакна. Јаболките треба да ги јадеме секојдневно, а можат да се подготват и на различни начини.

Авокадо

Авокадото е кремаст и вкусен. Содржи малку холестерол и натриум. Тој е одличен извор на незаситени масни киселини, кои се добри за здравјето на крвните садови. Исто така е одличен извор на диетални влакна, Ц витамин, и фолна киселина. Авокадото моѓе да се подготвува во многу јадења.

Киви

Ова е вистинско мало чудо од овошје. Содржи многу малку заситени маснотии, холестерол и натриум. Тој е добар извор на диетални влакна, витамин Е, калиум и бакар, и е одличен извор на витамин Ц и витамин К. Заради неговата висока хранлива вредност, кивито треба да се консумира умерено.

Портокал

Содржи малку заситени маснотии и холестерол. Тој е добар извор на тиамин, фолна киселина и калиум, и е одличен извор на диетални влакна и витамин Ц. Портокалот е совршен за зајакнување на имунитетот.

Круши

Сезоната на ова овошје сега е на врвот и дефинитивно треба да се искористи. Веќе во декември нема да биде толку здрава и вкусна. Тие содржат многу малку заситени маснотии и холестерол, а се добар извор на витамин Ц и одличен извор на диетални влакна.

Лимон

Лимонот е многу повеќе од овошје за подготовка на лимонада. Содржи многу малку заситени маснотии, холестерол и натриум. Тој е добар извор на фолна киселина и калиум и одличен извор на витамин Ц. Можете да го користите лимонот како додаток при подготовка на најразлични јадења.

Грејпфрут

Содржи многу малку заситени маснотии, холестерол и натриум. Тој е добар извор на диетални влакна, а одличен извор на витамини А и Ц. На многу луѓе не им договара вкусот на грејпфрутот, поради изразената горчина, поради што многу луѓе го избегнуваат.

Калинка

Содржи многу малку натриум. Таа е добар извор на витамини А, К, калциум и магнезиум. Тој е одличен извор на диетални влакна, витамини А, Ц и манган. Калинката е вкусна само по себе, без никакви додатоци.

Дуња

Има убав мирис и вкус. Содржи многу малку заситени маснотии, холестерол и натриум. Таа е добар извор на диетални влакна и бакар, и одличен извор на витамин Ц.