Купувањето производи на распродажба и бројни други поволности што ги нудат продавниците честопати ни се големо олеснување при плаќањето, особено ако се земе предвид инфлацијата со која се соочуваме во последните месеци, а која ги зголемува цените од ден на ден.

Сепак, при секое купување внимавајте, бидејќи маркетите користат разни трикови за да ги привлечат потрошувачите да купат производ, а сметката на касата не се намалува, туку честопати e повисока.

Тие ја зголемуваат цената на производот пред да го намалат, a чудесните попусти кои не примамуваат најчесто се всушност редовната цена на тој производ.

Имено, продавачите ја зголемуваат цената на производот неколку дена пред попустот, а потоа како попуст ја прикажуваат редовната цена, пишува „Нова.рс“.

Можеби нема да го забележите ова, но треба да обрнете големо внимание.

На распродажба, а на касата…

Друг пример од продавниците се акции кои повеќе не важат. Под одредени производи стои промотивната цена, а информациите за времетраењето на промоцијата се напишани со толку мали букви што, во најмала рака, ќе ви треба лупа за да видите до кога производот е на намалување. И секако, специјалните цени на полиците се чуваат неколку дена по завршувањето на истите, а на каса ни се наплатува редовната цена.

Држете ги очите отворени кога купувате садови од маркет

Можеби не би ни помислиле на тоа, но мора да внимавате кога сакате да купите чаши, тави или тави во продавниците. Не ретко, под цената на еден сад, на пример, е цената на чашата, па затоа овде ви треба остро око, како во случајот со акциите.

50% попуст, а сепак не

Ова важи за сите продавници, вклучително и бутици и аптеки. Голем натпис дека попустот е 50% ќе ви го расипе сознанието дека едно мало „до“ менува сè.

Најчесто тоа е попуст од 10-20%, а секако спаѓа во оваа категорија и до 50%.

Познатото 1+1 гратис

Друга замка на пазарот е познатата 1+1 бесплатна промоција. Добивате два исти производи, спакувани, по поволна цена. Меѓутоа, она што често се случува е дека кога ќе ги купите овие производи одделно, тие најчесто ќе бидат поевтини.

Она што треба да го знаете како потрошувач и што јасно се прикажува на поголемите маркети е дека цената на производот на касата мора да одговара на цената на полицата, во спротивно, можете да барате враќање на парите.