Многумина велат дека интровертите луѓе ги ценат местата каде што можат ментално да се ресетираат, да ги наполнат батериите и да се чувствуваат безбедно. Иако одвреме-навреме уживаат во друштво на другите, за нив е клучно да имаат простор каде што ќе се чувствуваат удобно и опуштено. Домот има огромна улога во нивниот живот и затоа е потребно тој да дава чувство на опуштеност и мир, пишува thespruce.com.

Мирот навистина е клучен. Кога станува збор за украсување на домот или специфични простори во домот, прво предвид се земаат боите. Ѕидовите, боите и позадината најчесто треба дасе во светли бои или неутрални нијанси. Ова не само што спречува одвлекување на вниманието, туку исто така создава суптилност на просторот што не влијае на емоциите. Исто така, се посветува внимание на боите со акцент на едноставноста на самиот дизајн.

 

Собите што имаат темни тонови може да предизвикаат агресија, прекумерна возбуда, па дури и вознемиреност. Иако овие бои не се секогаш негативни во умот на интровертите тие не даваат чувство на мир и удобност.

Неуредни, хаотични простории го одвлекуваат вниманието и тие не се луѓе кои сакаат спокојство. Интровертите луѓе создаваат „безбедни засолништа“ каде што ќе можат да се релаксираат без надворешните одвлекување на вниманието што често се филтрираат во секојдневниот живот. Овие мали засолништа се слични мали, тивки простории што можеби немаат никакви технолошки уреди, слики на sидови. Тоа се простории намерно дизајнирани за полнење батерии каде што може да се биде сам, но да не се чувствувате осамени.

Просториите што нудат амбиент на топлина и удобност се вистински избор. Во дом на човек што сака дом има топли ќебиња, удобни фотелји, меки килими, преголеми перници или софи во близина на прозорците. На тој начин се создаваат различни области за одмор – фотелја за читање книги, перница со огромна големина во центарот на дневната соба за истегнување, збирка чаши за кафе во близина на масата за појадок. Овие простори не се дизајнирани случајно.

 

Еден начин на кој интровертите различно ги дизајнираат своите домови е да се фокусираат на емоциите и како различните простори можат да влијаат на тие емоции.

 

 

Едноставните слики или уметнички предмети што ја враќаат меморијата на нешто убаво честопати се украс во удобен простор. Ништо во собата на интровертна личност не се прави брзо или без размислување – сè е направено намерно.

Иако изгледот на отворен концепт е императив на модерниот дизајн, интровертите честопати ќе бегаат од него поради протокот на звук и енергија. Во отворениот концепт, гласовите и музиката патуваат побрзо и погласно, одекнувајќи низ sидовите и создавајќи чувство на заситеност. За оние кои копнеат за мир и јасност на намерна изолација, затворениот концепт го прави просторот побезбеден.