Милановиќ: Комшиќ повеќе немаше да биде претседател на БиХ доколку владата заземеше посилен став

42

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ денеска изјави дека хрватската влада требало да заземе силен став против прегласувањето на Хрватите во БиХ, што би го спречило Жељко Комшиќ со измама да биде реизбран за хрватски член на Претседателството на БиХ со гласовите на бошњачките гласачи.

„Замислете хрватската влада агресивно, а не хистерично да речеше дека не може така. Знаете каде ќе бевме сега. Комшиќ повеќе не би бил член на Претседателството. Тој дури и не би се кандидирал за функцијата. Би го надминале“, изјави Милановиќ во интервјуто емитувано вечерва на програмата на радио-телевизијата ХерцегБосна, а пренесува агенцијата Хина.

На општите избори одржани на почетокот на октомври во Босна и Херцеговина, Комшиќ по четврти пат со гласовите на претежно Бошњаци беше избран за хрватски член на Претседателството на таа земја, поради што хрватските партии се собраа во Хрватската национална Собранието на Босна и Херцеговина го прогласи за непожелна личност во областите каде што тие се на власт.

Милановиќ додаде дека тоа што Комшиќ им се наметнува на Хрватите како помал конститутивен народ е „посебна навреда“ и „дрскост“, што предизвикува проблеми и ги загадува хрватско-бошњачките односи.