Компанијата Microsoft произведе компјутерски глушец наречен Ocean Plastic Mouse, направен од пластика од океанот.
Куќиштето, или школката на глушецот, всушност е делумно (20 проценти) направено од рециклиран пластичен отпад собран од океанот и другите води.

Преку процесот на обработка се создава пластична смола, која се меша со други материјали, и од оваа мешавина на крајот се формира глушецот.

Во производството на хардверот, 20 проценти од материјалот е рециклирана пластика.