Масажа на ушите за релаксација и добар сон

35

 

Едноставно триење на ушната топка може да го намали стресот, вознемиреноста или поспаноста, а исто така работи и за некои помали физички заболувања. Масажата е лесна за изведување и може да се примени во секое време. Таа ја намалува болката во мускулите. Експеримент беше спроведен за да се утврди дали ушната масажа може да помогне во намалување на болката кај луѓе кои имаат хронична болка во долниот дел на грбот. И резултатите покажаа дека оваа едноставна постапка е ефикасен начин за намалување на непријатноста. Нежно влечење и триење на различни области на ушната шуплина, стимулира многу нервни завршетоци и тие можат да ви помогнат вашиот мозок да испушти ендорфин. Овој хормон е познат дека помага во олеснување на болката. Некои студии покажале дека благодарение на овие едноставни масажи, луѓето можеле подобро да управуваат со физичката болка. Нивниот праг на толеранција на болка се зголеми, пишува Bright Side.

Го намалува нивото на стрес и вознемиреност. Уште една мала студија беше спроведена кај пациенти за време на периодот ин витро оплодување. Резултатите покажаа дека масажата на ушите е добра во оваа стресна ситуација. Ако се чувствувате панично, немирно или иритирано, масирајте ја таканаречената небесна точка сместена во горниот дел на ушната школка (кога ќе го допрете ушниот дел, тој дел се чувствува како празнина под прстите). За побрзо губење на тежината со здрава и урамнотежена диета за поефикасно губење на тежината, можете да започнете да ги триете местата што се по целата должина на увото секој ден. Излегува дека во комбинација со други потребни рутини, масирањето може да влијае на побрзо губење на тежината. Откако ќе ја постигнете целта, не заборавајте да продолжите со стимулирање на точките на ушната школка за одржување на посакуваната тежина.

Масажата помага при несоница бидејќи стимулацијата на ушите има релаксирачки ефект. Можете да го направите ова пред спиење за да се смирите и опуштите. Додека оваа постапка нема да ви помогне да се ослободите од несоница целосно, може да ви помогне да се опуштите, што е неопходно за добар сон. Овој метод можете да го комбинирате и со другите што веќе ги користите. Тоа го зголемува нивото на енергија.  Можеби наместо утринско кафе може да се обидете да ги триете ушите малку поинтензивно. Стимулирањето на нервните завршетоци на ушите може да активира одредени центри на мозокот и да го исцрпи заморот. Можете исто така да го сторите тоа во текот на денот, кога ќе се чувствувате уморни и ќе падне вашето ниво на енергија.

Како да го масирате увото? Нежно повлечете го врвот на увото, држејќи го со палецот и показалецот. Полека протријте ги прстите напред и назад движејќи се по надворешниот раб на увото. Ставете ја дланката над увото така што увото е целосно покриено. Притиснете ја дланката на увото, а потоа повлечете ја дланката надолу, така што горниот дел од увото е свиткана. Покријте го капакот на ушите со дланката и започнете да направите кружни движења. Одделете го капакот на ушите од главата и стискајте ги рабовите со палецот и показалецот правејќи кружни движења.