Историски штрајк во американската автомобилска индустрија

225
Pexels

Синдикатот на Обединетите авто-работници (UAW) денеска започна симултани штрајкови во три фабрики во сопственост на Џенерал Моторс, Форд и Крајслер.

Ова го означи почетокот на најамбициозната синдикална акција во американската индустрија во последните децении.

Штрајкот на „Детроитската тројка“ ќе го запре производството на пикапот Ford Bronco, Jeep Wrangler и Chevrolet Colorado, заедно со другите популарни модели, објави Гласот на Америка.

Акцијата е кулминација на повеќенеделните судири меѓу Феин и тројца директори на Детроит околу барањата на синдикатот за поголем удел во профитот од камионите со мотори со согорување и посилна сигурност на работното место додека производителите на автомобили се префрлаат на електрични возила.

Раководителите рекоа дека барањата на синдикатот ќе ги направат производителите на автомобили неконкурентни со ривали кои не се формирани во синдикатот. Мери Бара, извршен директор на Џенерал Моторс, изјави за CNBC дека производителот на автомобили ќе продолжи со преговорите, иако е „фрустрирана и разочарана“ од штрајкот, што не би било добро за индустријата.