„Кралицата на небото“ оди во историјата: Боинг го испорачува последниот 747

68

Боинг се подготвува официјално да се збогува со оригиналниот џамбо-џет, Боинг 747, бидејќи во тек е последната комерцијална испорака на авионот што му овозможи на обичниот човек да лета и сè уште им служи на американските претседатели.

Илјадници сегашни и поранешни вработени оваа недела ќе се соберат во фабриката на Боинг во Еверет, Вашингтон, во северозападниот дел на САД, на збогување и прослава на испораката на товарниот брод Боинг 747-8 на Атлас Ер.

Постоечката флота на авиони се очекува да лета во наредните децении, но со прекин на производството на 747 повеќе од 50 години по првиот лет на авионот. Боинг затвора едно поглавје во историјата на цивилното воздухопловство.

Големината, опсегот и ефикасноста на авионот „им овозможија на средната класа да патува надвор од Европа или САД по прифатлива цена, дури и за време на енергетските шокови во 1970-тите“, рече Мајкл Мерлуцо, директор за воздухопловна и одбранбена анализа во консултантската компанија AIR.

Тоа го отвори светот“, рече Мерлуцо.

Боинг произведе вкупно 1.574 авиони 747. Но, со текот на времето, млазот остана во сенка на поновите модели, кои летаат поефикасно и трошат помалку гориво. Комерцијалните авиокомпании во САД не оперираат со 747 од 2017 година. Почетоците на 747 датираат од 1960-тите, кога авијацијата беше во пораст и аеродромите стануваа се позафатени.

„Овој авион секогаш ќе биде препознаен како кралица на небото“, рече Мајкл Ломбарди, историчар на компанијата Боинг. Авионот беше првиот што беше дизајниран со две патеки меѓу седиштата.