EPA-EFE/VINCE MIGNOTT

Речиси секој човек во светот знае колку години има, но само еден фудбалер има помалку години од бројот на прославени родендени. Имено, кога законот во вашата земја е во целосен хаос, барем кога станува збор за луѓе кои гледаат од страна, тогаш приказната добива сосема поинаков агол.

Таков е случајот со ѕвездата на Тотенхем, Хонг Мин Сон, кој официјално ќе стане една година помлад поради промена на законот во неговата земја.

Владата на Јужна Кореја донесе одлука според која сите нејзини граѓани официјално се една или две години помлади. Станува збор за тоа дека азиската земја го укина традиционалниот и непопуларен начин на броење години и ги прифати стандардите кои важат во остатокот од светот.

Според сега веќе поранешниот систем, на секое бебе ќе му биде доделена една година веднаш по раѓањето, бидејќи се земало предвид времето поминато во утробата на мајката. Дополнително, секој 1 јануари би им се додавала по една година. Најголемата „неправда“ би се случила со бебињата родени на крајот на календарската година. На пример, детето родено на 31 декември ќе „наполни“ една година на тој ден, а веќе следниот ден ќе му биде нов роденден.

Се случи децата официјално да наполнат две години само два дена по раѓањето.

Најдобриот корејски фудбалер Хон Мин Сон на тој начин ќе има 31 година наместо 32 години, колку што би имал на 8 јули, според стариот закон. Локалните медиуми пишуваат дека тоа ќе биде важно за спортистите поради регистрацијата, но и определувањето на задолжителниот воен рок.