Брачниот живот често не е онаков каков што мислевме дека ќе биде. Често со својот партнер зборувате за работата, децата, сообраќајниот метеж, но не знаете како ефикасно да комуницирате за работите што ве прават пар. Постојат четири комуникациски вештини кои можат да ви помогнат.

 

Комуникацијата во вашиот брак го изгуби сјајот и вашата блискост ја плаќа цената. Секој пар може да се сети на раните денови на додворување и меден месец – време кога имаше само една личност на светот на која сте помислувале. Сепак, со текот на времето, тој жар може да исчезне.

Слушајте со намера

Слушањето не е игра на чекање, тоа е мисија за учење. Побарајте информации што ќе ви помогнат подобро да го разберете вашиот сопружник. Нема да ги слушнете информациите ако едноставно чекате тој да престане да зборува за да можете да кажете што сакате. Слушајте тивко, сочувствително, без да судите, дури и смирувачки коментари можат да го запрат вашиот сопружник и неговата доверба во безбедноста на разговорот. Ако не знаете како да го натерате да комуницира со вас, работете на тоа да бидете добар слушател. Само слушајте, бидејќи вашиот сопружник ви ја дава неговата ранливост. Поставувајте прашања отворено. На прашањето “Дали си добро?” веројатно ќе ви одговори со „да“. Поставувајќи прашања отворено, најверојатно ќе откриете колку навистина сака да зборува со вас.

Тие го избираат вистинското време

Не отворајте тешки теми кога и двајцата сте уморни. Комуникацијата е успешна кога партнерите се стремат кон успех. Бидете внимателни едни кон други и одберетесоодветно време.

Не глумете дека сте читател на мислите

„Би требало самиот да знаеш“ или „таа може да го разбере тоа“ ја прави вашата врска неуспешна, особено ако очекувањата се поврзани со претпоставки. Неправедно е да не преземаш одговорност за она што го сакаш и да очекуваш од другата личност да го исполни. Вашиот партнер нема да ви ги прочита мислите, па двајцата ќе завршите огорчени.

Бидете брачен другар што сакате да го имате

Моделирајте го вашето однесување на начин на кој сакате и другата страна да се однесува. Ризикувајте да бидете првиот што ќе ја направи вистинската работа. Поставете ја вашата врска така што ќе ги промените вашите постапки и ќе му верувате на сопружникот дека ќе го стори истото. Вие сте единствениот што можете да го контролирате.

Свеста за важноста на комуникацијата доведува до здрави и добри комуникациски вештини во сите ваши врски. Оваа свесност ја отвора вратата за намери, која потоа ја поставува основата за позитивни промени во однесувањето. Здравата комуникација нека биде приоритет.