Колку се заработува во Германија: Лекари, сметководители и машински инженери најмногу на цена – листа од 100 занимања и нивните просечни плати

6192

Поголема транспарентност на платите – Сојузната агенција за вработување сака да го обезбеди тоа со својот атлас за плати. Атласот за плата ја содржи просечната плата (средна) од сите занимања.

Скалата ја покажува просечната месечна бруто заработувачка за 100 популарни занимања во Германија.

100 популарни професии:

Занимање/ Просечна плата – бруто износ

Медицинска сестра 3.174 евра

Фармацевт 4.546 евра

Архитект 4.122 евра

Лекар 6.337 евра

Медицински асистент 2.496 евра

Оптичар 2.407 евра

Пекар 2.319 евра

Продавач во пекара 1.840 евра

Багерист 3.437 евра

Банкарски службеник 4.990 евра

Градежен инженер 4.999 евра

Професионален возач 2.567 евра

Бизнис економист (текстил) 3.916 евра

Биолог 5.240 евра

Сметководител 3.695 евра

Канцелариски работник 3.338 евра

Возач на автобус 2.925 евра

Агент во кол-центар 2.161 евра

Хемиско-технички асистент 3.943 евра

Контролор 5.714 евра

Уредник 4.094 евра

Мајстор за покриви 3.140 евра

Сценски / филм / телевизиски диспечер 4.852 евра

Набавувач во продажба 4.734 евра

Референт за малопродажба 2.445 евра

Електричар 3.176 евра

Електромеханичар 3.465 евра

Електронски техничар за уреди и системи 3.465 евра

Рецепционер 1.716 евра

Воспитувач 3.903 евра

Менаџер за настани 3.474 евра

Специјалист за канцелариска комуникација 3.900 евра

Инструктор по возење 2.930 евра

Раководител на експозитура 4.113 евра

Керамички работи 3.046 евра

Фризер 1.666 евра

Возач на виљушкар 2.679 евра

Монтер за гас и вода 3.122 евра

Чистач на згради 2.105 евра

Графички дизајнер 3.180 евра

Трговец на големо 3.162 евра

Хотелски специјалист 2.117 евра

Донар 2.924 евра

Индустриски службеник 3.667 евра

Индустриски механичар 3.871 евра

Информатичар 5.731 евра

Електро инженер 6.300 евра

Судски службеник 3.373 евра

Касиерка во малопродажба 2.212 евра

Келнер 1.823 евра

Управувач на клучни сметки 5.034 евра

Готвач 2.205 евра

Медицинска сестра 3.645 евра

Молер 2.975 евра

Работник во магацин 2.279 евра

Наставник во основно училиште 4.444 евра

Средношколски професор 5.577 евра

Логистичар 3525 евра

Логопед 2.714 евра

Молер со бои 2.819 евра

Маркетинг специјалист / асистент 3.678 евра

Менаџер за маркетинг 4.799 евра

Машински инженер 6.173 евра

Ѕидар 3.214 евра

Техничар за мехатроника 3.304 евра

Медиумски дизајнер на слика и звук 2.966 евра

Медицинско-технички лаборант 3.497 евра

Металопреработувач 3.674 евра

Болничар 3.511 евра

Службеник за човечки ресурси 3.927 евра

Физиотерапевт 2.588 евра

Пилот над 6.450 евра

Психолог 4.626 евра

ПР менаџер 4.520 евра

Програмер 4.634 евра

Адвокат-помошник 2.640 евра

Уредник 4.366 евра

Персонал за чистење 1.911 евра

Механичар на бродови 3.798 евра

Ковач 3.053 евра

Касиер 3.338 евра

Обезбедување 1.800 евра

Златар 2.416 евра

Развивач на софтвер 5.195 евра

Социјален работник 3.987 евра

Референт за социјално осигурување 4.160 евра

Шпедитер 3.275 евра

Даночен службеник 2.856 евра

Градител на патишта 3.463 евра

Систем администратор 4.750 евра

Технички цртач 3.368 евра

Асистент за животна средина 3.569 евра

Продавач 2.445 евра

Монитор на сообраќај 3.430 евра

Референт за осигурување 4.695 евра

Административен службеник (Виша служба) 4.543 евра

Машински алат 3.755 евра

Овластен сметководител над 6.450 евра

Забен техничар 2.590 евра

Столар 3.189 евра

Платите дури паднаа во некои сектори

Просечната плата на сите постојано вработени кои подлежат на придонеси за социјално осигурување изнесуваше 3.427 евра во 2020 година. Споредено со 2019 година, платите се зголемени за 26 евра, што е најниско зголемување од 2009 година. Тогаш платите се зголемија за само 20 евра поради економската и финансиската криза .

Секторите се погодени поинаку. Во преработувачкиот сектор (-44 евра) и во угостителството (-79 евра), просечната плата дури и падна во споредба со претходната година. Од друга страна, пораст има кај осигурителните услуги (+ 111 евра), здравствените и социјалните услуги (+ 80 евра) и образованието и обуката (+ 77 евра). Додека геријатриските медицински сестри заработуваа во просек 3.032 евра во 2019 година, просечната плата во 2020 година се искачи над просекот на 3.174 евра.

Јазот во платите меѓу Западот и Истокот останува голем

Професионалната квалификација во голема мера ја одредува платата. За вработените со академска диплома, просечната вредност е 5.265 евра, а со призната професионална квалификација 3.300 евра. Вработените без образование, пак, заработуваат само 2.515 евра.

Од големината на компанијата, исто така, зависинадоместокот. Кај големите компании со 250 или повеќе обврзници кои плаќаат придонеси, медијаната е највисока и изнесува 4.259 евра, а најниска кај малите компании со помалку од десет учесници, 2.523 евра.

Според порталот за вработување Stepstone, платата зависи и од локацијата. Според скалата за плати на Степстоун за 2022 година, просечната плата во Хесен е највисока во Германија со 47.840 евра.

Следи Баден-Виртемберг на второто место со 47.800 евра, веднаш пред Баварија (46.800 евра). На дното се Мекленбург-Западна Померанија (33.600 евра), Бранденбург (34.300 евра) и Саксонија-Анхалт (35.400 евра).

Франкфурт на Мајна доминира на листата на големи градови со 54.100 евра. Следат Минхен (53.900 евра) и Штутгарт (53.600 евра).