Ковид веќе не е во категоријата критични болести – укинати сите мерки во Данска

148

Данските власти донесоа одлука за исклучување на Ковид-19 од категоријата критични болести, а од 1 февруари ќе бидат укинати сите ограничувања во таа земја. И покрај укинувањето на мерките и нормализирањето на секојдневниот живот, властите најавија дека ќе продолжат да ги следат податоците за Ковид-19.

Премиерката Мета Фредериксен рече дека со отстранувањето на короната од категоријата социјално критични болести, одлучиле да ги укинат сите ограничувања од 1 февруари, за што добиле целосна поддршка од другите партии во парламентот.

Истакнувајќи дека ковид-сертификатите ќе продолжат да се бараат само на влезовите во Данска од странство, Фредериксен рече дека „одлучиле да ги отстранат сите ограничувања од 1 февруари“.

„На крајот на јануари, на почетокот на февруари, бројот на заразени со корона ќе го достигне својот пик, а потоа ќе има намалување.

Наведувајќи дека и покрај тоа што ограничувањата ќе станат минато и ќе се нормализира секојдневието, властите ќе ги следат податоците за Ковид-19, а Фредериксен појасни дека ќе се применува четвртата доза од вакцината.

Во Данска на 10 септември беше објавено дека епидемијата на коронавирус е целосно под контрола и дека поради тоа се укинати сите мерки. Подоцна, бидејќи новите случаи излегоа од контрола, ограничувањата беа повторно применети од 15 ноември 2021 година.

Главниот епидемиолог на данскиот државен институт за серум, Тира Краузе, на 3 јануари рече дека сојот омикрон ставил крај на епидемијата на Ковид-19 и дека луѓето ќе се вратат во својот нормален живот во рок од два месеци.

Според податоците објавени од Националната здравствена агенција, бројот на луѓе кои ги загубиле животите поради Ковид-19 во Данска се искачи на 3.635, а бројот на заразени во земјата се искачи на 1,48 милиони.