Книга: „Љубена“ – бегство од ропството

75

„Љубена“ е еден од најпознатите романи на американската писателка Тони Морисон.

Дејството се случува во годините по Американската граѓанска војна, а приказната е инспирирана од афроамериканската робинка, Маргарет Гарнер, која го избегнува ропството во Кентаки во 1856 година бегајќи во слободната држава Охајо. Загледан непоколебливо во бездната на ропството, овој фасцинантен роман ја претвора историјата во приказна што истовремено е и моќна и интимна.

Родена како робинка, таа успева да побегне во Охајо. Но и осумнаесет години подоцна таа сè уште не е слободна. Во себе носи многу спомени од Свит Хоум, фармата на која ѝ се случиле толку многу грозни работи. Нејзиниот нов дом е прогонуван од духот на нејзиното бебе, кое починало безимено и на чиј надгробен споменик е врежан само еден збор: Љубена.