Книга: „Сара и заборавениот плоштад“ – за детството и заборавот

139

„Сара и заборавениот плоштад“ на Зоран Пеневски е роман за детството и заборавот. Распустот е почнат и дванаесетгодишната Сара, наместо да си четува со другарите, сака викендот да го помине кај баба ѝ. Но, баба ѝ ја нема. Во потрага по неа, таа влегува во фантастичниот свет на заборавениот плоштад, а тука ја придружува и Бертолд – птицата на баба ѝ што мисли дека е мачка. Трагајќи низ плоштадот Сара и Берти наидуваат на многу необични ликови како што е Константниот Константин, господинот со шетачките мустаќи, Дождобрадиот, старецот од работилницата за поправка на детството и многу други кои на фантастичен и хумористичен начин претставуваат важни животни пораки. Во оваа приказна Сара на моменти се соочува со реалноста, со делови од детството кои не сака да ги види…