Климатските активисти не попуштаат:Издишани гуми низ цела Европа, „цел на опомена“ биле 900 возила/ФОТО

288
Група климатски активисти не се откажува во наумот да им го отежни животот на сопствениците на СУВ возила, односно теренци.
Група активисти собрани околу движењето “Tyre Extinguishers” станува се поактивна на терен. Познати по тоа што го испуштаат воздухот од гумите на теренците, овие активисти оставија својо „потпис“ веќе во бројни земји, а во најдовата објава се фачат дека само во една ноќ ги издишале гумите на 900 теренци.
Овој пат тоа се случи само во европски земји. Како и во претходните случаи, испуштан воздух од гумите на улиците на градови во Велика Британија,Франција, Германија, ама и во Австрија.

 

Имено, на крајот од  минатиот месец беа активни во Инсбрук, главниот град на покраината Тирок. Во тој град издуваат гуми на 11 СУВ возила. Најмногу СУВ возила овојпат настрадаа во Цирих, во Швајцарија, дури 102.

Ова движење се бори со загадувањето така што го испушта воздухот од гумите на автомобилите кои трошат многу гориво, особено теренците. Ова ги оневозможува да возат, што е нивната главна цел. На нивните страници нудат инструкции за акција, промотивен материјал и колумна во која известуваат за нивните активности.

Тие не препорачуваат дупчење на гумите, што донекаде ги намалува трошоците за сопственикот. Исто така, возилата што ги користат лицата со попреченост не се цел на „напади“, а имаат страници на кои објаснуваат како да препознаете теренец и да го испуштите воздухот. Да речеме и дека гумите се издишани така што ја притискаат иглата на вентилот со некој ситен предмет и ја оставаат така. Овој процес го нарекуваат „разоружување“ на теренецот.