КИЦ на Северна Македонија во Софија учествува во одбележувањето на Европскиот ден на јазиците

39

Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија учествува во одбележувањето на Европскиот ден на јазиците – 26 септември. Како што јави дописникот на МИА од Софија, на македонскиот штанд, познатиот режисер и актер штипјанецот Георги Георгиев – Антика, кој се наоѓа на плоштадот „Славеиков“, денеска по цел ден прикажува македонски песни кои го привлекуваат вниманието на посетителите. Со него е и неговиот колега Пламен Великов.

На штандот има каталог на МИА и нејзините активности. Посетителите добиваат брошури и каталози од Република Северна Македонија, како и дознаваат нови факти за македонската култура и јазик.

 

КИЦ на Република Северна Македонија во Софија по шести пат учествува на овој значаен културен настан. Заедно со Центарот за култура на Северна Македонија, учествуваат и културните центри на Чешка, Полска, Шпанија и Италија.

Полскиот културен центар во Софија и подари дел од својот простор на Украина, каде што има книги поврзани со нејзината култура. Сашко Насев, директорот на Северномакедонскиот центар за културни работи, го посети нивниот штанд и разговараше со нивните претставници за културните врски меѓу Скопје и Варшава и Киев. Одбележувањето на денот на европските јазици оваа година се совпаѓа со празникот Софија. Градоначалничката на Софија, Јорданка Фандакова, ги отвори настаните поврзани со празникот на бугарската престолнина посветени на православниот празник на верата, надежта и љубовта.