Кина тестира 200.000 примероци крв од Вухан, како дел од истрагата за потеклото на коронавирусот

47

Кина се подготвува да тестира примероци на крв од Вухан, како дел од истрагата за потеклото на коронавирусот. Земјата се соочува со зголемен притисок конечно да ја заврши својата истрага за вирусот и да ја пренесе веста во светот што ќе ги фрли сите други во втор план – како настана вирусот што го парализираше светот пред две години.

Складиште од 200.000 примероци крв, вклучително и оние од последните месеци од 2019 година, беше формирано во февруари оваа година од истражувачката група на Светската здравствена организација (СЗО), како можен извор на клучни информации што би можеле да одредат кога и каде вирусот првпат се заразил човек.

Примероците од крв се чуваат две години, рекоа кинеските власти, во случај да бидат потребни како доказ во која било тужба за коронавирус.

Периодот на чекање од две години наскоро ќе истече за клучните месеци – октомври и ноември 2019 година, кога вирусот ги зарази луѓето, според повеќето експерти.

Официјален претставник на кинеската Национална здравствена комисија за Си -Ен -Ен изјави дека подготовките за тестирање во моментов се во тек и потврди дека тоа ќе се направи кога ќе стигнеме до крајот на границата.

„Ова ни ги дава најдобрите примероци во реално време.

„Тие апсолутно ќе содржат витални траги“, рече Ланѓонг Хуанг, виш соработник за глобално здравје во Кина.

Сепак, Морин Милер, професор по епидемиологија на Универзитетот Колумбија, верува дека Кина веќе го загуби кредибилитетот во овој случај.

Милер смета дека најдобро решение е да им се дозволи на странските експерти да учествуваат во процесот на анализа на крвта.

„Никој нема да верува во какви било резултати што ги известува Кина, ако барем нема квалификувани набудувачи“, рече таа.

Примероците, ако се складираат правилно, може да содржат клучни знаци на првите антитела кај луѓето, велат епидемиолозите.

Кога се појави првиот случај на инфекција во Вухан?

Иако Вухан го пријави првиот случај на инфекција со корона на 8 декември 2019 година, многумина веруваат дека ова веројатно не бил „примарниот случај на инфекција“.

Д -р Вилијам Шафнер, од Одделот за инфективни болести на Универзитетот Вандербилт, рече дека примероците се „фасцинантна можност“.

„Овие примероци може дури и да покажат кој бил прв инфициран, каде бил заразен, како и на која возраст е“, рече Шафнер.

Тој предложи примероците да се донесат во Geneенева, или друга неутрална дестинација, со цел да им се овозможи на експертите на СЗО да учествуваат во тестирањето.

Тој рече дека два можни проблеми со примероците може да бидат „интегритетот на примероците од крв“, односно да се осигура дека тие не се појавиле неодамна, како и колку се репрезентативни крводарителите за оваа анализа.

Можност Кина да се докаже

Хуанг посочи дека е нејасно „до кој степен надворешниот свет ќе верува дека наодите се веродостојни или убедливи“, но тестирањето претставува можност за Кина „да му покаже на светот дека сериозно размислува за деполитизација на истрагата за потеклото“, вели Хуанг.

Администрацијата на американскиот претседател Џозеф Бајден спроведе разузнавачка истрага за тоа како настанал вирусот, која траела 90 дена.

Сепак, не е утврдено која теорија за потеклото на вирусот е најверојатна.

Америка, но и остатокот од светот, веруваат дека клучот за оваа истрага лежи во земјата од која потекнува вирусот.

„Клучни информации за потеклото на вирусот постојат во Народна Република Кина, но кинеските власти работеа од почетокот за да спречат меѓународните истражители да пристапат до него“, рече Бајден.

Кина, пак, инсистираше на тоа дека е транспарентна и дека помага во истрагата на СЗО, но дека дополнително ќе ја покаже својата подготвеност за соработка во наредниот период.

Извор:www.worldnewsera.com