Кина веројатно ќе произведе три милијарди дози од вакцината против Ковид-19 до крајот на годината, изјави официјален претставник на Националната здравствена комисија.

„Имаме капацитет да ги исполниме нашите барања за сопствената побарувачка во втората половина на годината“, рече Зенг Зонгвеи, кој ги координира проектите за развојот на вакцини.

Владата ги објави најновите податоци кои покажуваат дека производството на вакцини е тројно зголемено од 1 февруари до 5 март, на пет милиони дози на ден.

Водечкиот производител на вакцини „Синовак Биотек“ истакна дека го удвоил годишното производство на две милијарди дози овој месец.

Кинеската национална фармацевтска групација „Синофарм“ објави дека од април може да испорачува 100 милиони дози вакцини, секој месец. Целта на групацијата е да го зголеми производствениот капацитет на три милијарди дози годишно.