Канадскиот олимписки  и параолимписки комитет нема да ги пушти своите спортисти на Летните олимписки игри во Токио. Тие бараат нивно одложување поради пандемијата со коронавирус.

– КОК повикува на одложување на Игрите за една година и нудиме целосна поддршка да помогнеме во сите тешкотии што се појавуваат при трансферот. Нема ништо поважно од здравјето и безбедноста на нашите спортисти и меѓународната заедница. Не станува збор само за здравјето на спортистите, туку и за јавното здравје.

Ја донесовме тешката одлука да не ги испраќаме канадските екипи на Олимписките и Параолимписките игри во летото 2020 година. Ние сме во епицентарот на глобалната здравствена криза, што е многу поважно од спортот, се вели во соопштението на Олимпискиот и Параолимпискиот комитет на Канада.

Во случај Игрите да се одржат годинава, ова ќе биде трета Олимпијада без канадски спортисти. Канада не учествуваше во Атина (Грција) 1896 и во Москва (Русија, тогашен СССР) 1980 година.

Покрај Канада и Австралија се закани дека нема да учествува на Игрите доколку истите не се одложат