Како да ги препознаете симптомите на воспалени јајници?

57

Воспалението на јајниците е многу честа појава кај жените. Тоа е главно бактериска инфекција која влијае на областа на јајниците и матката. Во нормална состојба, тоа е област која не содржи патогени организми. Меѓутоа, во посебни услови како што се долг престој на студ, седење на студ и слично, воспалителниот процес може да се развие спонтано.

Воспалението може да биде предизвикано и од сексуално преносливи микроорганизми. Воспалението на јајниците е најчесто кај жените до 25-годишна возраст. Може да биде многу болно и непријатно, поради што е неопходно што поскоро да се оди на лекар и да се добие соодветна терапија.

Како да ги препознаете симптомите на воспаление на јајниците?

Симптоми на воспаление на јајниците вклучуваат:

1. Болки во стомакот

2. Карлична болка

3. Зголемена секреција

4. Болен однос

5. Треска

6. Гадење и повраќање

Како се третира воспалението на јајниците?

За да може гинеколог да пристапи кон третман на воспаление на јајниците, прво е потребно да се воспостави безбедна дијагноза врз основа на анамнеза, клиничка слика, лабораториски анализи, гинеколошки преглед и лапароскопија.

Ако вашиот гинеколог открие дека имате воспаление на јајниците, тој ќе препорача одмор и третман, кој главно се базира на антибиотици и аналгетици.

Која е превенцијата од воспаление на јајниците?

Ќе се заштитите од можно воспаление на јајниците доколку совесно се грижите за вашето репродуктивно здравје. Покрај грижата за личната хигиена, ова значи и избегнување на ризични сексуални контакти, бидејќи воспалението може да биде предизвикано и од сексуално преносливи микроорганизми.