Каде ако не во Мексико, и тоа не секаде:Најголемата пченка на светот се прозведува во Јала

43
Јала, мал град во мексиканската држава Најарит, е познат како дом на најголемите пченка во светот.
Во август, годинава, првото место во XXXVIII издание на Натпреварот за најголеми елоти го освои уво од 43 сантиметри, ова се случи во мексиканската држава Најарит, во општина Јала, пренесе Тудеј-ин 24.

Во 2019 година, одгледувачот на најголемите пченкарни кочани во светот, фармерот Исус Назарио Елиас Моктезума, победи на годишниот натпревар за пченка во Јала, Најарит, со 39,5 сантиметри долга кочан!

Друг натпреварувач изгуби само за половина сантиметар, а повеќето од другите учесници не беа далеку.

Сите се натпреваруваат со пченкарни кочани од родот Јала, „џиновски“ вид познат по тоа што произведува навистина огромни уши.

Posted by MAIZE on Monday, September 3, 2018

За жал, колку и да се импресивни клиповите според големината, копнената раса Јала губи во однос на почестите видови и е во опасност засекогаш да биде изгубена.

И додека пченкарните кочани од 40 сантиметри сè уште се сметаат за огромни, тие дефинитивно не се долги како порано.

Во 2016 година, еден локален фармер победил на годишниот натпревар со 45 cm долги кочан, а во научните извештаи од 1924 година се спомнуваат уши долги неверојатни 60 сантиметри колку кочан од пченка како пченка високи над 6 метри!

„Сортата пченка Јала поради големината и агрономските барања не е погодна за механизација. Оваа џиновска пченка треба да се посее рачно, а бидејќи растението може да порасне до неколку метри или повеќе, кората од пченка треба да се бере на коњ“, рече социо-економскиот истражувач Каролина Камачо.

И како што се повеќе и повеќе фармери се префрлаат на други видови, уникатното генетско педигре на овој легендарен вид пченка „Јала“ полека исчезнува.

Трагедијата е што едноставно извозот на пченка Јала во други мексикански држави или дури и во други области на Најрита нема да ги даде истите огромни пченка.

Видот веќе се одгледува во соседните земји како Синалоа и Халиско, како и во други делови на Најарит, но едноставно не расте толку голем како во Џали, во подножјето на вулканот Себоруко.