Истражувањето заврши, бушењето ќе покаже дали има нафта во Јадранот

81

Тестирањето на тлото за утврдување на неговите геомеханички карактеристики, на позициите на идните бунари за истражување, е завршено по 17 дена работа.

„Истражувањето е извршено како дел од подготвителните активности за првото истражувачко бушење, кое е дефинирано со работната програма на Договорот за концесија за истражување и производство на јаглеводороди со компаниите Eni и Novatek“, се вели во соопштението на Дирекцијата за јаглеводороди.

Геомеханичкото истражување било спроведено со помош на специјализирана опрема која се наоѓала на бродот Kommandor Susan, на компанијата Horizon Geosciences.

„Овој вид на истражување е од неинвазивен карактер и не влијаел на морската биолошка разновидност“, се вели во соопштението.

Црна Гора досега има склучено два договори за концесија за производство на јаглеводороди во крајбрежјето кај Улцињ и Бар.

Покрај концесионерите на Eni и Novatek, договорот во март 2017 година бил склучен и со компанијата Energean Montenegro Limited од Кипар.