Историјата на Интернетот: Десет најважни моменти од неговото создавање, до денес

135

Дали знаевте дека Интернетот во неговата сегашна форма постои од средината на 1980-тите, додека претходните верзии на слична технологија беа достапни две децении порано?

Од неговото основање до денес, многу важни моменти во развојот на софтверот и хардверот биле клучни за еволуцијата на Интернетот. Во следните редови ќе ги разгледаме 10-те најважни.

1969 – ARPANET е онлајн

ARPANET е првата компјутерска мрежа во светот и претходник на Интернетот. Тој е финансиран од Министерството за одбрана на САД и се користи за комуникација помеѓу владините агенции и универзитетите.

Во 1969 година, со помош на ARPANET, првата порака беше испратена од компјутер на Универзитетот во Калифорнија до компјутер на Универзитетот Стенфорд. Оваа мрежа беше во функција до 1990 година.

1985 – Регистриран е првиот домен „.com“

На 15 март 1985 година, првиот домен .com беше продаден на Интернет. Купувачот беше Symbolics од Масачусетс, кој ги надмина технолошките гиганти HP и IBM за две, и Apple за една година.

Доменот Symbolics.com сè уште е онлајн, иако компанијата банкротираше во 1993 година. Денес, има повеќе од 150 милиони онлајн домени кои завршуваат на .com.

1991 – Започнува World Wide Web или Web

Во 1989 година, англискиот инженер и компјутерски научник Тим Бернерс-Ли дошол до идеја да ја подобри размената на податоци меѓу научниците со тоа што ќе им овозможи да ги споделуваат своите податоци онлајн користејќи хипертекстуални меѓусебно поврзани документи, денес попознати како, веб-страници.

За да го постигне ова, Бернерс-Ли измисли три нови технолошки решенија, клучни за понатамошниот развој на Интернет: протоколот на мрежата HTTP, описниот јазик за прикажување на веб-страниците на HTML и стандардот за адресирање URL-адреси на веб-страниците.

1994 – Јаху! пристигна на интернет

Во 1994 година, електроинженерите Џери Јанг и Дејвид Фајло го создадоа првиот голем веб-портал и пребарувач наречен Yahoo!

На овој портал корисниците на Интернет имаа можност да пристапат до најинтересните страници на веб, поделени во категории како спорт, политика, уметност, забава и слично, но и да го пребаруваат целиот интернет врз основа на термините што ги внесувале во поле на страницата. Yahoo! во 1998 година имаше дури 100 милиони посети дневно.

1996 – Hotmail, првата бесплатна веб-пошта, ги отвори вратите за корисниците на мрежата

Пред Gmail, постоеше Hotmail. Тоа им овозможи на луѓето да пристапат до нивното виртуелно поштенско сандаче од кој било компјутер во светот, се разбира, под услов да е поврзан на Интернет. Технолошкиот гигант Мајкрософт ја купи компанијата во 1997 година за 400 милиони долари. До крајот на 1999 година, Hotmail имаше повеќе од 20 милиони активни корисници.

1999 – Napster засекогаш ја менува музичката индустрија

Музичката индустрија никогаш повеќе не беше иста откако Шон Фенинг и Шон Паркер ја создадоа Napster, апликација за споделување музика меѓу корисниците на Интернет.

Иако неколкуте тужби на крајот успеаја привремено да ја запрат револуцијата на двајцата, по Napster стана јасно дека физичките музички изданија ќе бидат изгубени во приматот, а луѓето сè повеќе ќе слушаат музика со пуштање mp3 и други датотеки, а подоцна и стриминг од различни платформи.

2001 – Википедија стана најголемата ризница на човечкото знаење

Веќе заборавивме колку радикална беше Википедија кога се појави. Имено, тоа беше првата слободна енциклопедија на Интернет, која луѓето можеа да ја променат и дополнат, секако со почитување на одредени правила.

Она што сепак ги изненади сите е фактот што луѓе од целиот свет го направиле тоа и продолжуваат да го прават без воопшто да бидат платени.

2004 – Фејсбук е лансиран

Социјалните мрежи постоеја уште пред Марк Цукерберг да го создаде Фејсбук, но со него го достигнаа врвот на популарноста.

Подемот на Фејсбук и другите социјални мрежи не само што направи голема разлика во начинот на кој комуницираме едни со други, туку имаше и немерливо влијание врз економијата, политиката, медиумите и другите области на човековата активност во земјите каде што Фејсбук оствари предност.

2005 – Youtube го прави своето деби

Кога брзината на интернетот достигна одредено ниво, логично беше сè повеќе видео содржини да се појавуваат на веб. Од неколкуте платформи за споделување клипови во средината на 2000-тите, Youtube се издвојуваше како најпопуларен, како поради тоа што е многу лесен за користење, така и поради фактот што клиповите најбрзо се вчитуваа на оваа платформа.

2007 – Apple го лансираше првиот iPhone

Интернетот влезе во нова фаза со проширувањето на паметните телефони. Најважните чекори во оваа технолошка револуција ги направија Apple и неговиот починат основач и извршен директор Стив Џобс.

Четиринаесет години од излегувањето на првиот iPhone, луѓето во слободното време претежно пребаруваат на интернет преку телефон, проследуваат музика, филмови и серии преку нив, а и огромното мнозинство на интеракции на социјалните мрежи денес се прават со помош на овие уреди.

Паметните телефони практично имаат предност пред компјутерите кога станува збор за Интернет, па затоа денес сајтовите се прават првенствено со цел да изгледаат добро на мобилните, а дури потоа и на десктоп уредите.