Иран ја распушти полицијата за морал

72
EPA-EFE/STRINGER

Иранската полиција за морал, која е задолжена да го спроведува исламскиот кодекс на облекување во земјата, е распуштена, изјави јавниот обвинител на земјата. Коментарите на Мохамед Џафар Монтазери, кои допрва треба да бидат потврдени од други агенции, беа дадени на настан во неделата.

Во Иран има повеќемесечни протести поради смртта на една млада жена во притвор.

Махса Амини беше приведена од полицијата за морал поради наводно кршење на строгите правила за покривање на главата.

Монтазери беше на верска конференција кога беше прашан дали полицијата за моралот се распушта.

„Полицијата за морал немаше никаква врска со судството и беше затворена од местото каде што беше поставена“, рече тој.