Инцидент во редакција во Еквадор:Новинар е повреден откако отворил УСБ-писмо бомба на работното место

51

Еквадорската влада ги осуди нападите врз новинарите кои добија пратки со експлозиви во последните денови.

Новинарите ширум Еквадор добија писма со експлозивни направи во последните денови.

Ленин Артједа, еден од водителите, е повреден откако отворил пакет во редакцијата.

Експлозивната направа изгледала како УСБ-стик, изјави тој подоцна.

Тој го вклучил во компјутерот, кога се случила експлозијата.

Канцеларијата на јавниот обвинител на Еквадор во понеделникот потврди дека отворила истрага за тероризам во писмата.

Во соопштението за печатот не се наведени имињата на новинските куќи каде пристигнале пратките.

Најмалку пет различни организации низ Еквадор добија ваков тип на пакети.

Владата ги осуди нападите, опишувајќи ја слободата на изразување како „право што мора да се почитува“.

Секој обид за заплашување на новинарите и слободата на изразување е одвратен чин кој треба најстрого да се казни“, се вели во соопштението.

Хуан Запата, министерот за внатрешни работи, рече дека сите уреди се испратени од истиот град.

Два уреди беа испратени во главниот град на оваа латиноамериканска земја, Кито, додека три пратки стигнаа до медиумите во Гвајакил.

За разлика од уредот што експлодираше во близина на Ленин Артиеда, другите уреди не беа или никогаш не беа отворени.

Обвинителите потврдија дека таа извршила контролирано детонирање на еден од уредите испратени до телевизијата ТЦ.

Меѓу уредите има и експлозиви од „воен тип“, изјави шефот на форензиката на еквадорската полиција.

Зголеменото насилство е резултат, според претседателот на земјата, Гилермо Ласо, на конкуренцијата меѓу бандите за трговија со дрога за територија и контрола.

Оваа земја се користи како рута за шверц на кокаин од соседните Перу и Колумбија.

Во последниве месеци, на нејзината територија има нагло зголемување на убиствата и криминалот поврзан со банди.

Во Гвајакил, вториот по големина град во Еквадор, каде беа испратени три експлозиви, имаше драматични сцени на насилство – од обезглавени тела што висат од мостови до смртоносни затворски немири меѓу ривалските банди.