Инциденти на протестите во Франција, дијалогот меѓу властите и синдикатите во ќорсокак

76

Во Франција денеска е десетти ден протести против пензиската реформа, со средби во многу тензична атмосфера и со ќорсокак на дијалогот меѓу властите и синдикатите.

Граѓаните и дел од опозицијата се против продолжување на стажот за две години и пензионирање на 64 наместо на 62.

Демонстрантите и полицијата се судрија во Нант, на западот на Франција, каде што беше запален влезот на банка, а цел беше судска зграда, додека и во Рен имаше нереди на улиците.

Протестите, кои започнаа во јануари, станаа насилни на крајот на март, кога Владата без гласање во Собранието го донесе законот за пензиските реформи. Владата тогаш преживеа две барања за недоверба.

Оттогаш на протестите има се повеќе насилство, повредени се многу полицајци, жандарми и демонстранти, опожарени се влезовите на некои јавни згради, како и ѓубрето насобрано поради штрајкот за собирање смет. На многу трговци им ги искршиле стаклата на дуќаните.

Министерот за внатрешни работи, Џералд Дарманин, денеска распореди 13.000 полицајци и жандарми, од кои 5.500 во Париз.

Блокадите и штрајковите траат со денови, поради што е нарушено снабдувањето со гориво во одредени региони во државата, а во прекин или прекин е и целиот јавен превоз.

Управата за цивилно воздухопловство побара од авиокомпаниите да откажат дел од своите летови во четврток и петок, особено на аеродромот во Париз, Орли, поради штрајкот на контролорите на летање.

Многу париски споменици, како што се Ајфеловата кула и Триумфалната капија, се затворени за посетители.

Владата на премиерката Елизабет Борн (Елизабет Борн) останува посветена на спроведувањето на пензиската реформа и вели дека сака да ја смири атмосферата, додека синдикатите кои организираат протести и предупредуваат за можно неконтролирано насилство, немаат намера да дадат на барање владата да се откаже од пензиските реформи.

Во понеделникот премиерот започна тринеделни консултации со пратениците, политичките партии, локалните власти и социјалните партнери.