Инфлацијата во Австрија во април највисока од 1981 година

16

Инфлацијата во Австрија во април достигна 7,2 отсто годишно, што е највисока од октомври 1981 година. Во однос на март, нивото на цените е зголемено за 0,3 отсто, а трошоците за транспорт и домување учествуваат со три петтини од инфлацијата.

Покрај горивото и енергијата, зголемувањето на цените на храната ја забрза и зголемената инфлација, соопшти Националното биро за статистика. Цените на транспортот во април пораснале во просек за 17,7 отсто во однос на пред една година, додека цените на горивата се за 49,1 отсто повисоки од април 2021 година, јавува виенскиот курир.

Домовите, водата и енергијата поскапеа во просек за 9,4 отсто. Енергенсите за домаќинствата поскапеа во просек за 28,8 отсто. Најмногу поскапе бензинот за 68,7 отсто, а струјата за 8,5 отсто. Храната и безалкохолните пијалоци поскапеа за 8,4 отсто, а рестораните и хотелите во просек поскапеа за 6,4 отсто.

За рекреација и култура требало да се одвојат 3,2 отсто повеќе пари, а вообичаените дневни и неделни набавки се зголемени за 7,7 отсто. Месото поскапе за 10,7 отсто, лебот и пецивата за 8,2 отсто, а зеленчукот за 10,1 отсто. Млекото, сирењето и јајцата чинат 6,9 отсто повеќе, а маслото и мастите 18,2 отсто. Кафето поскапе за 11,4 отсто.