Инсталирани безбедносни камери и јавно осветлување во и околу депонијата

196

Градоначалникот на Општина Гостивар, Арбер Адени на својот фејсбук профил информираше дека се целосно спроведени одлуките кои произлегуваат од јавната расправа за привремено решавање на проблемот со депонијата „Русино’. Тој информираше дека завршила инсталацијата на безбедносните камери и јавното осветлување во и околу депонијата.

-Претходно, Општина Гостивар ангажираше безбедносни компании кои ќе задолжат 24 часа на ден да го спречат намерното подметнување пожар, и испрати соодветни барања и поплаки до Владата, Министерството за внатрешни работи и Државниот инспекторат за животна средина- пишува Таравари.

Блокадата на „Русино“ која првично требаше да заврши на 12 август беше продолжена за 10 дена и ќе трае до 22 август.

Граѓанската иницијатива „Цтоп Русино-чист воздух за Гостивар се организира во смени пред рампата што води кон депонијата и се пропуштаат само камиони на гостиварското јавно комунално претпријатие „Комуналец“