Ги балансира ендокриниот и нервниот систем: Еве како морската сол влијае на нашето тело

664

Морската сол во воздухот и водата содржи дури 32 хемиски соединенија кои се многу важни за правилното функционирање на човечкото тело.

Има многу лековити својства на морската сол, а следните пет се најважни за нас.

1. Ја прочистува крвта и го зголемува нивото на хемоглобинот

Јоните на солта во морето продираат низ нашата кожа и влегуваат во крвта, што го стимулира производството на крвни зрнца и го зголемува нивото на хемоглобинот одговорен за трансферот на кислород до клетките на телото.

2. Го балансира функционирањето на ендокрините жлезди

Морската сол содржи многу лековити макро и микро елементи (јод, калциум, калиум, магнезиум, сулфур), минерали и катализатори кои го забрзуваат метаболизмот и го подобруваат функционирањето на ендокриниот систем.

Покрај тоа, морската сол содржи и многу биолошки стимулатори кои го активираат функционирањето на жлездите преку внатрешното лачење и имаат стимулирачки ефект врз целиот организам.

3. Го зајакнува нервниот систем

Морската сол содржи мали количества на смирувачки бром и магнезиум кои промовираат елиминација на вишокот вода. Дејството на овие два елементи го намалува ризикот од добивање главоболка. Позитивно делува на рецепторите во кожата и останува во слојот на епидермисот три до четири недели по влегувањето во морето.

4. Го промовира развојот на менталните способности

Морската вода содржи јод, кој е важен за правилно функционирање на тироидната жлезда и за синтеза на хормонот кој го поттикнува интелектуалниот развој и ги зајакнува менталните способности. Децата кои немаат доволно од овој важен хормон во своето тело можат да заостанат во психофизичкиот развој.

5. Заштитува од настинки и бронхијална астма

Еден милилитар морска вода содржи илјада честички морска сол. Во текот на еден ден поминат на море, детето вдишува околу 10 милијарди од овие честички, кои имаат лековито дејство на дишните патишта, бронхиите и белите дробови. Морската сол го снабдува организмот со селен, хемиски елемент клучен за функционирањето на тироидната жлезда и за одржување на имунитетот.