Илјадници добитници на зелена карта за САД на лотарија „заглавени“ во системот

135

Владата на САД повторно ја отвори програмата за лотарија за зелена карта на почетокот на новата фискална година во октомври, но илјадници минатогодишни победници од Авганистан, Египет, Перу, Иран и други земји се уште се заглавени во процесот на доаѓање во Америка.

Администрацијата на Бајден во средата објави дека започнува нов круг на лотаријата 2023 година, кој вклучува 55.000 зелени картони, пишува Гласот на Америка. Иако регистрацијата започнува навреме, некои победници од претходните години се уште се заглавени во процесот, поради пандемија што ја забави обработката на апликациите.

Самар (35), историчар од Египет, доби зелена карта за 2021 година, но можноста за вистинско патување во Америка се намалува.

„Рокот истече на 30 септември 2021 година, а американската влада не одговори на прашањата за мојат зелна карта. „Оваа можност да се преселам не значи полуксузен живот за моето семејство, туку побезбеден живот, бидејќи овде сме малтретирани на политичка основа“, рече таа.

Програмата за зелена карта мора да биде завршена во рок од една година по добивањето на лотаријата.

Самар, која освои зелена карта во 2020 година, им се придружи на другите добитници на лотарија и ја тужеше администрацијата дека не ја обработила нејзината апликација.

Во писмениот одговор за Гласот на Америка, Стејт департментот наведува дека „фактот што некој добил зелена карта на лотарија не значи автоматски дека ќе добие виза или состанок за визно интервју“, туку дека тоа само значи дека лицето ги исполнило критериумите за учество во лотарија за зелена карта. Објаснувањето е мала утеха за Самар.

„Јас и мојот сопруг играме лотарија за зелена карта од 2000 година, ги следевме сите процедури, ги доставивме сите потребни документи.

„Се обидовме дури и да влеземе во ЕУ, но никогаш не добивме визи“, вели Египќанката.

Програмата за лотарија за зелена карта наиде на различни пречки во претходните години.

Поранешниот претседател Доналд Трамп првпат им забрани на луѓето од муслиманските земји да доаѓаат во САД во 2017 година.

Потоа, во март 2020 година, тој нареди затворање на конзулатите низ целиот свет поради пандемија.

Во меѓувреме, одредени визи се суспендирани, поради безбедносната политика за работа на Американците.

Како резултат на тоа, илјадници добитници на зелена карта на лотаријата всушност не можеа да дојдат во Соединетите држави.

Конзулатите беа отворени летото 2020 година, а потоа започнаа со обработка на зелени картони на лотарија.

Адвокатите на победниците ја тужеа администрацијата, па тужбите се во тек.

Стејт департментот не ги коментираше тужбите.

Адвокатите за имиграција, кои ги претставуваат добитниците на зелените картони, велат дека американските амбасади низ светот се преплавени со илјадници апликации и дека секој месец интервјуираат десетина победници.

Адвокатот Кертис Морисон вели дека еден од тројцата добитници на зелениот картон на лотарија, во просек, има шанса успешно да го заврши својот процес и да дојде во Соединетите држави.

Самар, која се уште чека интервју за зелена карта, вели дека би можела повторно да игра на лотарија за 2023 година, но дека „шансите за добивка двапати се мали“.