Повеќе од 10 проценти од израелските деца дијагностицирани со коронавирус покажуваат знаци на таканаречен „долг Ковид 19“, односно долгорочни ефекти од болеста, објави во понеделникот Министерството за здравство на Израел.

Истражувањето на Министерството за здравство покажа дека 30 проценти од оние со долгорочни последици имаат когнитивни и ментални проблеми.

Според податоците собрани од последователно истражување на родители на 13.864 деца на возраст од 3 до 18 години кои закрепнале од вирусот, 11,2 проценти пријавиле симптоми на долгорочен ковид.

Повеќе од 200.000 деца под 18 -годишна возраст биле позитивни на тестирање во Израел, од кои околу половина биле асимптоматски, се вели во студијата.

„Ова значи дека во моментов има илјадници деца во Израел кои страдаат од долгорочни последици“, се вели во соопштението.

Коронавирусот предизвикува телото да произведе долготраен имунолошки одговор што го напаѓа телото наместо вирусот, што може да објасни зошто некои пациенти продолжуваат да имаат различни симптоми долго време откако ќе заздрават по инфекцијата, открија научниците.