Играчките во бои на виножитото забранети во Саудиска Арабија

59
Властите во Саудиска Арабија заплениле играчки и детска облека во бои на виножитото, за кои тврдат дека поттикнуваат  на хомосексуалност, наведува државната телевизија.
Извештајот на Ал-Ехбарија покажа дека официјални лица од министерството за трговија ги отстрануваат предметите од продавниците во главниот град Ријад.
Тие вклучуваа штипки за коса, маици, капи и футроли за моливи.
Еден функционер рече дека предметите се „спротивни на исламската вера и јавниот морал и промовираат хомосексуални бои насочени кон помладата генерација“.
Министерството за трговија одделно објави на Твитер дека неговите тимови конфискувале „производи кои содржат симболи и знаци кои повикуваат на отстапување и се во спротивност со здравиот разум“.
Продавниците кои се решени да ги продаваат ќе се соочат со законски казни, се додава. Во декември властите во соседен Катар објавија дека заплениле коцки виножито и други играчки од продавниците бидејќи „носеле пароли кои се против исламските вредности“.
Иако Саудиска Арабија под сунитско муслиманско владеење нема закони кои се однесуваат на сексуалната ориентација или родов идентитет, сексуалните односи надвор од бракот, вклучително и хомосексуалниот секс, се строго забранети.
Според толкувањето на исламскиот закон во земјата, консензуалното сексуално однесување на истополовите лица се казнува со смрт или камшикување, во зависност од сериозноста на случајот, пренесува Би-Би-Си.
Незаконски е и мажите „да се однесуваат како жени“ или да носат женска облека и обратно, како и секој да се вклучи во онлајн активности што го нарушуваат „јавниот ред, верските вредности, јавниот морал и приватноста“.