Здрава и лековита, ама ако не се приготвува на овој начин -брокулата ги губи сите витамини

485

 Една студија исто така покажа дека би било добро да се јаде сурова брокула. Брокулата е еден од најздравите зеленчуци – докажано е дека е лековита, содржи многу антиоксиданти, помага во заштита од карцином, има многу витамин Ц, го зајакнува имунитетот, одржува нормален крвен притисок.

Но, тоа не значи дека можете да ја подготвувате како било, бидејќи неправилно со методот на подготовка можете да ги уништите сите својства и лековити својства.

Готвењето во врела вода или на висока температура ги уништува сите добри својства, затоа нутриционистите препорачуваат да готвите брокула исклучиво на пареа четири до пет минути.

Според Дејли Меил, зеленчукот се готви кога малку ја менува бојата, но не смее да се омекне целосно за да се задржат витамини и минерали.

Една студија објавена во „урнал за земјоделска и храна хемија“, исто така, покажа дека би било добро да јадете сурова брокула затоа што оние кои ја јадат подобро ги апсорбираат витамините што ги содржи во споредба со оние што ја јаделе варено.