„Звечан е вечен“: Матурантите го одбележаа последниот училишен ден пред бодликавата жица/ВИДЕО

165
screenshot

Матурантите од ОУ „Вук Караџиќ“ од Звечан денеска го слават последниот училишен ден и до општината, кај бодликавата жица и војниците на КФОР, дојдоа со голем транспарент „Звечан е вечен“ на мирен протест.

На овој начин сакаа да покажат дека немаат детство како останатите нивни врсници, дека не можат да одат на училиште како сите други деца или да ја прослават својата матура, бидејќи животот во Звечан е запрен од специјалното на Курти. силите и лажните градоначалници насилно ја окупираа оваа и другите српски општини.

Матурантите гордо облечени во српска тробојка и шајкачи пред бодликавата жица ги рецитираа зборовите од „Песните на пркосот“ на Добрица Ериќ.

Претходно ја посетија и црквата Свети Ѓорѓија во Звечан, од каде тргнаа пред нивната општина, која десет дена е под блокада.