За разлика од Америка, Европа ги држеше своите банки под контрола по 2008 година

983
EPA-EFE/SARAH YENESEL

Акциите на европските банки паднаа во средата бидејќи шпекулациите за состојбата на Credit Suisse (CSGKF) повторно ги разгоре пазарните превирања предизвикани од колапсот на банката во Силиконската долина.

Сепак, европските заемодавци се во посилна позиција од многу нивни колеги од САД во однос на растот на каматните стапки и бурата предизвикана од колапсот на SVB и уште еден регионален играч, Signature Bank, велат аналитичарите за CNN.

Падот на акциите на банките е многу помалку тежок во Европа отколку во САД, откако минатата среда започна паниката поради падот на SVB.

Европскиот банкарски индекс Stoxx Europe 600, кој следи 42 големи банки во ЕУ и Велика Британија, падна за 13% од затворањето во минатата среда. Во меѓувреме, индексот на KBW Bank, кој следи 24 водечки американски банки, падна за речиси 23%.

Во вторникот, рејтинг агенцијата Мудис ја намали својата перспектива за целиот американски банкарски сектор и рече дека очекува повеќе американски банки да бидат под притисок. Тоа не ја намали нејзината перспектива за Европа.

„Критична разлика меѓу европскиот и американскиот систем, што ќе го ограничи влијанието преку Атлантикот, е тоа што обврзниците на европските банки се пониски, а нивните депозити се постабилни, бидејќи тие раснеа побавно“ наведува Мудис.

Построги правила

По финансискиот крах во 2008 година, регулаторите од двете страни на Атлантикот ги заострија правилата за банките за да се осигураат дека тие се подобро способни да се справат со потенцијалните загуби и да го обесхрабрат претераното преземање ризик.

Но, Соединетите Држави укинаа дел од тие заштитни мерки во последниве години.

Во 2018 година, поранешниот претседател Доналд Трамп ги разводни клучните делови од Законот Дод-Френк, кој поставува построги правила за банкарскиот сектор. Малите и средни банки – оние со средства под 250 милијарди долари, како што е SVB – беа ослободени од некои од ригорозните капитални барања што се применуваат на поголемите институции, како и од нивно барање да се подложат на тестови за нивната способност да издржат финансиски стрес од страна на Федерални резерви секоја година.

Како банката на Силиконската долина ги заобиколи најстрогите банкарски правила на Вашингтон?

Европските банки исто така се помалку изложени на флуктуации на пазарот на обврзници.

Според Мудис, должничките хартии од вредност – кои вклучуваат државни обврзници – сочинуваат околу 12% од билансите на банките во 20-те земји кои го делат еврото, во споредба со 30% за сите американски комерцијални банки.

Американските заемодавци имаат нереализирани загуби од 620 милијарди долари – од имот што падна во вредност, но сè уште не е продаден – до крајот на 2022 година, според Федералната корпорација за осигурување на депозити.

Главната каматна стапка во еврозоната порасна од негативни 0,5% во јуни на 2,5% во февруари, а вчера ЕЦБ повторно ја зголеми за 50 базични поени и покрај пазарните превирања. Но, од европските банки се бара да држат капитал за да го покријат ризикот од голема и ненадејна промена на трошоците за задолжување.

„Ова значи дека европските банки се помалку изложени на ризик од пазарот на обврзници, и покрај сличниот пораст на приносите“, се вели во извештајот на Мудис.