Започнува Состанокот на лидерите на земјите членки на НАТО 

42

Во Лондон започна состанокот на Северноатлантскиот совет (NAC) на шефовите на држави и/или на влади, на кој учествува и претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заменичката на претседателот во Владата и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска, заменик претседателот во Владата за европски прашања, Бујар Османи и министерот за надворешни работи, Никола Димитров.

 -Со учеството на состанокот на лидерите на земјите членки,нашата земја се претставува на највисоко ниво во работата на телата на Алијансата, и ја потврдува определбата за целосно споделување на принципите за заедничка безбедност и за градење силни трансатлантски односи со најмоќната воена и политичка алијанса заснована на демократски вредности, како основа за заеднички просперитет и за напредок на земјите членки, соопштија од владината прес-служба. 

Протоколот за членство на Северна Македонија во Алијансатадосега го ратификуваа 28 членки на НАТО.Скорешното полноправно членство во НАТО е реализација на стратешката цел на нашата земја зацртана со консензус во 1993 година и овозможува идеални услови за зајакнат и забрзан економски развој.